måndag 3 januari 2011

Gruvligt silver

Som sämst kan svenska juniorhockeylaget vinna silver i det pågående världsmästerskapet. De har, enligt min mening, gjort riktigt bra ifrån sig och är värda guld. Silver är enligt upphovsmännen till dagens debattartikel i SvD en allt mer överutnyttjad och bortslösad resurs, som på sikt kan blir värd sin vikt i guld. (Skulle juniorerna vinna en silverbuckla kan en brist på råvarumarknaden innebära att prispokalen får en fantastisk värdeökning, vilket dock inte betyder det samma som att vinna guld.) Bakgrunden är att producenter av friluftskläder utnyttjar silver för att stoppa svettlukten. Det är även ett försäljningsargument att kunden inte behöver tvätta sina plagg lika ofta, när de är behandlade med silverjoner. Tyvärr hamnar silverjonerna så småningom med avloppsvattnet i sjöar och vattendrag där de inte gör någon som helst nytta - bara onytta i form av döda mikroorganismer. Utspridd i naturen blir de små koncentrationerna av silver svåra att återvinna.
Ett annat problem är att onödig användning av silver på sikt leder till resursbrist, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för framtidens energiproduktion. Silver har nämligen en fantastisk lednings- och reflektionsförmåga, något man utnyttjar i solpaneler och solkraftverk. Så istället för att rädas lite svettlukt, borde vi frukta våra fortsatta möjligheter att framställa energi. Det blir således allt svårare för de producenter som använder silver som bakteriedödande medel i sina plagg att försvara detta. Även om personlig hygien många gånger kan vara ett nog så bra argument.

1 kommentar:

  1. Rättelse:
    Sverige mötte Ryssland i semifinal under juniorhockey-VM. Att det var final var rent önsketänkande från min sida. Idag möter Sverige, som förlorade mot ryssarna, USA i kampen om bronset.

    SvaraRadera